namn.gif (2343 bytes)
 

 


Från 1 juli 2007 heter vi odibo och du hittar oss numera på www.odibo.se

Alla nya och gamla kunder är varmt välkomna till våra nya sidor.

Du som är kund hos DomainNamn, kan logga in på odibo.se med ett nytt lösenord som du hämtar via odibos inloggningssida.


webbhotell, domännamn och tillhörande tjänster sedan 1997 

 

 

 

 


support

Start Generellt FTP E-mail GUI CGI SSI FrontPage F.A.Q
ASP Domännamn Linux JavaScript SSL Statistik PHP Ställ en fråga Driftstörningar

Vad är ett domännamn?

Enkelt uttryckt är domännamnet en adress på Internet. De sidor du just nu tittar på har domännamnet www. domainnamn.com.

Egentligen heter de 66.33.25.89, men någon användarvänlig person skapade för ett antal år sedan ett system som översätter namn till dessa nummer. Det är trots allt lite lättare att komma ihåg www. domainnamn.comän 66.33.25.89.

Domännamnet består förutom av själva namnet - domännamn - även av ett suffix - i detta fall .com och ett prefix - i detta fall www. Det finns tre olika generella suffix; .net, .org och .com samt ett suffix per land - i Sverige är det .se. Suffixet .com är det vanligaste och är ett "fritt" suffix i det måtto att man inte lägger en massa begränsningar på vad man kan ha för namn (se nedan under .se eller .com). Som prefix är det vanligaste www, men om man äger namnet, kan man lägga upp vad som helst före - ex butiken. domainnamn.com , nyheter. domainnamn.com och ha dem pekande till olika sidor


Varför registrera domännamn?
Orsakerna kan vara flera varför man bör registrera ett domännamn.

Den vanligaste är givetvis att man tänkt sig att snarast eller någon gång i framtiden använda domännamnet som adress på Internet. För att inte drabbas av att namnet tas av någon annan (som t ex Posten, Svt, Juristhuset m fl drabbats av) bör man registrera namnet så snart man kan.

En nästan lika vanlig orsak i dagsläget är att man vill hindra någon annan från att använda namnet. Exempelvis har Procter&Gamble registrerat 1000-tals olika varumärkesnamn, de flesta i syfte att undvika att andra använder sig av dem.

Det finns även ett antal andra orsaker att registrera ett visst namn, det kan t ex vara så att man vill ha flera olika adresser till sina sidor på internet för att därigenom öka antalet som hittar dit, man kan vilja komplettera sin vanliga adress som kan vara svår att komma ihåg - t ex www.swipnet.se/8/~87908/dinsko/ med ett mer lätt ihågkommet namn som t ex www.dinsida.com.

Andra kanske vill ha email-adresser som är enklare att komma ihåg (exempelvis kalle@karlsson.com eller kalle.karlsson@jobbet.com i stället för kalle.karlsson@katrineholm.mail2.telia.com).

Vanligare och vanligare blir även att man utnyttjar flera adresser i sin marknadsföring. Exempel på detta är Information Highways rekryteringskampanjer och Folksams fonder (www.idrottsfonden.com, www.japanfonden.com, www.usafonden.com etc).

Dessutom finns ett stort antal personer och företag som spekulerar i domännamn. De registrerar eller köper upp befintliga namn i hopp om att tjäna pengar på att sälja dem dyrare då efterfrågan ständigt ökar. Varje dag registreras över 20.000 nya namn, så chansen att kunna registrera det namn man vill ha minskar för varje dag, och man tvingas måhända i stället att köpa det dyrt från dem som hunnit före.

 

 


Från 1 juli 2007 heter vi odibo och du hittar oss numera på www.odibo.se

Alla nya och gamla kunder är varmt välkomna till våra nya sidor.

Du som är kund hos DomainNamn, kan logga in på odibo.se med ett nytt lösenord som du hämtar via odibos inloggningssida.


webbhotell, domännamn och tillhörande tjänster sedan 1997